Wall Street lijdt onder miltvuurterreur

Print
De vrees dat de uitbraak van miltvuur een grote invloed op de economie kan krijgen, leidde woensdag op Wall Street tot dalende koersen. Aan het begin van de handelsdag leken Intel en IBM nog voor een positief sentiment te gaan zorgen, maar de stemming sloeg snel om. Nadat het nieuws van de miltvuurgolf in de Amerikaanse Senaat tot de handelsvloer was doorgedrongen, kleurden de schermen rood.
Woensdagavond sloot de Dow-Jonesindex van de belangrijkste fondsen in New York op 9232,97 punten, een verlies van 151,26 punten (1,6 procent). De technologiefondsen gaven veel terrein prijs. De Nasdaq stond na het beëindigen van de handel op 1646,34 punten. Dat was een verlies van 75,73 punten ofwel een min van 4,4 procent.

Angst was de slechte raadgever op de effectenbeurs en voorzitter van de Federal Reserve Greenspan kon daar niets aan veranderen. Hij sprak van een gering herstel van de economische bedrijvigheid sinds de aanslagen van 11 september, maar gaf tegelijkertijd aan dat het nog altijd onduidelijk is wat de exacte gevolgen van de terreurdaden zal zijn.
Onder de fondsen van de Dow-Jonesindex realiseerden er slechts vier een plus. Banken deden het goed. Lijstaanvoerder was de op een na grootste bank J.P. Morgan Chase met bijna 2 procent winst. Citigroup nam met 1 procent toe. Beide financiële instellingen kwamen woensdag met winstcijfers die op de markt lager ingeschat waren.
Nu in het nieuws