Voedingsindustrie verminderde verpakkingsafval

Print
De voedingsindustrie heeft de afgelopen jaren ernstige inspanningen gedaan om het verpakkingsafval sterk in te dijken. Die boodschap gaf Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, woensdag mee op een persconferentie. Een aantal bedrijven zoals Vandemoortele, Sara Lee en Spadel verminderden het gewicht van de verpakkingen en gebruikten meer recycleerbaar materiaal in de verpakking van hun producten.
Fevia maakte een balans op van het preventieplan inzake verpakkingsafval voor de periode 1998-2000. Meer dan de helft van de bedrijven die bij het preventieplan betrokken zijn hebben het eenheidsgewicht van minstens één van hun verpakkingen verminderd. Meer en meer bedrijven maken gebruik van herbruikbare kratten, zegt Fevia.

Voor een kwart van de ondernemingen die aan het preventieplan deelnamen, vertegenwoordigen de acties een vermindering van 4,7 procent van het totale gewicht van de verpakkingen die in 2000 op de markt werden gebracht ten opzichte van twee jaar eerder. Jaarlijks brengt de voedingsindustrie in ons land 26 miljoen ton producten op de markt die zij in ongeveer 500.000 kilo industriële en huishoudelijke verpakkingen verpakt. Ongeveer 85 procent van deze verpakkingen worden in fine gevaloriseerd en merendeels gerecycleerd.
Zo slaagde Sara Lee erin om bij de verpakking van koffie (Douwe Egberts) het gebruikte materiaal met ongeveer 81 ton te reduceren op jaarbasis. Bij Vandemoortele werd 100 miljoen frank (2,48 miljoen euro) geïnvesteerd om het gewicht van de PET-flessen voor olie drastisch te verminderen. Spadel verminderde het gewicht van de klassieke Spa Reine-fles (1,5 l) op tien jaar tijd van 45,6 naar 37,3 gram. 25 procent van de fles bevat gerecycleerd materiaal.
Nu in het nieuws