Ford lijdt fors kwartaalverlies

Print
Het Amerikaanse autoconcern Ford Motor Company heeft in het derde kwartaal een verlies geleden van 692 miljoen dollar (ruim 30 miljard frank of 746 miljoen euro). In dezelfde periode van vorig jaar werd nog een winst van 888 miljoen dollar geboekt. De omzet verminderde van ruim 40 miljard tot 36,55 miljard dollar (1.590 miljard frank of 39,4 miljard euro).
Volgens Ford, de tweede grootste autoproducent ter wereld, zijn de zwakke afzetmarkt in de Verenigde Staten, de neergaande conjunctuur en de extra belastingen de oorzaak voor het forse kwartaalverlies. De terreuraanslagen van 11 september in de VS hebben de toestand nog verslechterd, aldus topman Jacques Nasser. Hij wees op de al genomen kostenbesparende maatregelen en zei dat er in december meer zullen volgen.

In Europa deed Ford het dan weer stukken beter. Daar werden de rode cijfers beperkt tot een verlies van 24 miljoen dollar (1,04 miljard frank of 25,88 miljoen euro) en er werden meer wagens verkocht. Vooral de nieuwe Mondeo -in Genk geproduceerd-, de Transit en de Maverick droegen bij tot het betere resultaat.
Ook het tweede kwartaal had al een verlies opgeleverd als gevolg van de terugroepactie van Firestone-banden. Het is voor het eerst sinds 1992 dat Ford twee opeenvolgende kwartalen verlies lijdt. Ford verkocht de afgelopen drie maanden ruim 1,513 miljoen auto's, 10 procent minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. In Noord-Amerika werden 15 procent minder wagens verkocht.
Nu in het nieuws