Onderzoek naar investeringen Tractebel in Oman

Print
Het Brusselse gerecht voert een onderzoek naar investeringen van energiegroep Tractebel in Oman. Het gerecht gaat na of 9 miljoen dollar aan commissielonen naar personen uit de omgeving van Tractebel zijn teruggevloeid.
Het Brussels gerecht voert al sedert eind '99 een gelijkaardig onderzoek naar de investeringen van Tractebel in Kazachstan. De speurders ontdekten met de hulp van het Zwitserse gerecht dat vijf miljoen dollar aan commissielonen die in '97 werden uitbetaald, via Zwitserland naar België zijn teruggevloeid. Tractebel betaalde de commissielonen uit aan drie toenmalige partners om hen te belonen voor het verwerven van de contracten in Kazachstan. Tractebel trok zich intussen uit dat land terug.

Door samenwerking met het Zwitserse gerecht ontdekten de Belgische speurders het afgelopen jaar een gelijkaardig terugbetalingssysteem bij de investeringen van Tractebel in Oman. Daar heeft de energiegroep sedert '94 belangen in United Power Company (UPC) dat een private elekticiteitscentrale uitbaat. Door die vaststellingen besloot onderzoeksrechter Jean-Claude Van Espen om een apart onderzoek te starten naar de investeringen in Oman.
Het Zwitserse gerecht heeft de commissielonen uit Kazachstan en de verdachte gelden uit Oman geblokkeerd. Het Belgische gerecht heeft aan de Zwitsers gevraagd om de geblokkeerde gelden terug te storten.
Nu in het nieuws