Brugkrediet Sabena goedgekeurd

Print
De Europese Commissie heeft woensdag het licht op groen gezet voor het overbruggingskrediet van 5 miljard frank (125 miljoen euro) voor Sabena.
De Belgische regering had eerder beslist voornoemd bedrag toe te kennen aan Sabena zodat de noodlijdende luchtvaartmaatschappij voorlopig in de lucht kan blijven. Europees commissaris voor Transport Loyola De Palacio beklemtoonde dat de modaliteiten voor het overbruggingskrediet volledig overeenkomen "met de richtlijnen van de Commissie rond staatssteun voor bedrijven in ernstige moeilijkheden". Het gaat om een noodmaatregel, niet om herstructureringssteun, aldus De Palacio. Daarmee is de maatregel dus niet onderhevig aan het principe van eenmaligheid. Het overbruggingskrediet van 125 miljoen euro (zo'n 5 miljard frank) wordt erkend als een noodmaatregel, beperkt in tijd, terugbetaalbaar aan marktvoorwaarden en gelinkt aan een herstructureringsplan. Het doel van het overbruggingskrediet is het tijdelijk beschikbaar stellen van geld om de continuïteit van de Sabena-activiteiten te verzekeren.
"Voor het herstructureringsplan zelf, dat op dit ogenblik wordt uitgewerkt en dat de verkoop van filialen en het oprichten van een nieuw bedrijf omvat, zoekt Sabena naar privé-investeerders", aldus de directie van de luchtvaartmaatschappij in een reactie. De Europese Commissie waarschuwde woensdag nogmaals dat voor de uitvoering van het herstructureringsplan staatssteun absoluut uitgesloten is.
Sabena kreeg intussen ook in de VS gerechtelijke bescherming tegen haar schuldeisers. Het concordaat geldt er tot 4 december 2001. "Dan zal Sabena een verlenging aanvragen, mocht het gerechtelijk akkoord in België ook na 30 november worden bevestigd", aldus de directie.
Nu in het nieuws