Lega Nord stelt voor om grenzen voor moslims te sluiten

Print
Twee vooraanstaande leden van de Italiaanse regeringspartij Lega Nord hebben in Italië voor opschudding gezorgd met een voorstel om de grenzen voor nieuwe moslimmigranten te sluiten en de moskeeën en Islamitische cultuurcentra in het land te sluiten.
Francesco Speroni, lid van het Europees Parlement, suggereerde dat het Italiaanse grondgebied bij wijze van anti-terreurmaatregel moet afgesloten worden voor moslims. "Bij wijze van voorzorgsmaatregel moeten we moslims de toegang verbieden", zo stelde het europarlementslid in het dagblad La Repubblica. "We bevinden ons in een staat van oorlog, dus ik zie niet in waarom we ze zouden binnenlaten".

Roberto Calderoli, vice-voorzitter van de Italiaanse senaat, wil dan weer alle Islamitische centra en moskeeën sluiten "indien bewezen kan worden dat die gebouwen bezocht worden door mannen die banden hebben met terroristische organisaties".
Calderoli vindt niet dat zo'n maatregel geïnterpreteerd hoeft te worden als een aanval op de islam. "Hooligans beletten om schade te berokkenen betekent toch ook geen aanval op het voetbal; fanatici aanpakken is dan ook niet hetzelfde als een aanval op de Islam".
Zowel Speroni als Calderoli zijn toonaangevende figuren in de Lega Nord, de extreem-rechtse beweging van Umberto Bossi die in het verleden meermaals beschuldigd werd van xenofobie. Hun uitspraken kregen forse kritiek, zowel vanuit de oppositie als binnen de centrum-rechtse coalitie van premier Silvio Berlusconi.
Nu in het nieuws