Noorse regering kondigt aftreden aan

Print
De Noorse regering zal woensdag aan koning Harald haar aftreden presenteren. Dat heeft premier Jens Stoltenberg woensdag in het Noorse parlement bekendgemaakt. Vijf weken geleden leed de regerende Arbeiderspartij een historische nederlaag bij de verkiezingen.
"Het is duidelijk geworden dat een meerderheid in het parlement verandering wil", zei Stoltenberg voor de Storting, het Noorse parlement. "In de loop van de ochtend zal de regering haar ontslag aanbieden", aldus de premier. Dit zal gebeuren tijdens een buitengewone ministerraad in aanwezigheid van koning Harald. Conform de Noorse grondwet zou Stoltenberg de koning moeten suggereren de christen-democraat Kjell Magne Bondevik aan te stellen als formateur.

Na de verkiezingsnederlaag van 10 september had de Arbeiderspartij de eer aan zichzelf gelaten. De conservatieven in de Storting gingen op zoek naar een meerderheid, waar ze dinsdagavond in zijn geslaagd. De populistische, extreem-rechtse Vooruitgangspartij besliste immers om, zonder in de regering te stappen, de centrum-rechtse coalitie te steunen. Die bestaat uit de christen-democraten, de conservatieve partij en de liberale partij en wordt geleid door Bondevik.
Door de steun van de Vooruitgangspartij bezit centrum-rechts een meerderheid in de Storting met 88 van de 165 zetels. Bij de stembusgang van 10 september behaalde de Arbeiderspartij 24,4 procent van de stemmen. In 1997 was dit nog 35 procent.
Nu in het nieuws