Twee gekke koeien ontdekt in Sankt-Vith

Print
Bij de systematische tests voor het opsporen van BSE (gekkekoeienziekte) zijn opnieuw 2 gekke koeien ontdekt. Dat brengt het totale aantal BSE-koeien dit jaar in België op 32. Beide beesten zijn afkomstig van veebedrijven in Sankt-Vith (provincie Luik). Er zou geen verband tussen beide BSE-gevallen zijn. Eén gek rund werd ontdekt in het slachthuis, het andere in het destructiebedrijf Rendac.
Europa verplicht sinds 1 januari systematische BSE-tests op alle voor menselijke consumptie geslachte runderen ouder dan 30 maanden en alle noodslachtingen van runderen ouder dan 24 maanden. Vanaf 1 juli dit jaar moeten ook alle kadavers van runderen ouder dan 24 maanden in het vilbeluik van Rendac systematisch (in plaats van steekproefsgewijs vroeger) getest worden. Zo spoort men ook de BSE-koeien op die de veehouder - al dan niet bewust - met andere gestorven dieren op de boerderij meegeeft ter vernietiging.

De tests in Rendac hebben - zoals dat de jongste tijd al vaker het geval was - opnieuw een positief resultaat aan het licht gebracht. Het ging om een koe die begin '96 was geboren op een vleesbedrijf in Crombach (Sankt-Vith). Het bedrijf is eind vorig jaar gestopt. De 15 dieren die eveneens in het vleesveebedrijf in Crombach verbleven hebben, werden opgespoord en vernietigd.
Bij de systematische snelle tests in het slachthuis is ondertussen de 32ste gekke koe dit jaar opgedoken. Het gaat om een wit-rode koe (geboren begin '95) die eveneens in Crombach, maar nu in een melkveebedrijf, verbleef. De 118 runderen van het bedrijf werden intussen verbrand.

Hoewel het 31e en 32e geval ontdekt werden in dezelfde gemeente, bestaat er geen rechtstreeks verband tussen de veestapels van beide bedrijven. Het epidemiologisch onderzoek zal moeten uitwijzen of er een verband tussen beide bestond inzake diervoeder, aldus het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
Sinds 1997 werden 51 gevallen van BSE ontdekt in ons land. Van de 32 BSE-gevallen die dit jaar al werden opgespoord, werden er 5 ontdekt via het toezicht op levende dieren in de boerderijen, de slachthuizen en op de markten; 1 bij het opruimen van een bedrijf waar al een gekke koe was gevonden, 3 op de 5.011 kadavers die in het destructiebedrijf werden onderzocht en 23 werden ontdekt door de systematische tests uitgevoerd op 251.896 geslachte dieren in de slachthuizen.
Wetenschappers zijn er zo goed als zeker van dat er een link bestaat tussen het eten van vlees van runderen die besmet waren met de gekkoeienziekte en de menselijke variant van de ziekte (Creutzfeldt-Jakob).
Nu in het nieuws