Schimmelresistentie bananen zorgt voor aanzienlijke meeroogst

Print
Schimmelresistente bananenvariëteiten die ontwikkeld werden aan het Laboratorium voor Tropische Plantenteelt van de K.U.Leuven, zorgen momenteel voor een forse meeroogst in Tanzania. Die loopt in sommige dorpen op tot 200 procent. De banaan vormt het basisvoedsel voor 400 miljoen mensen wereldwijd.
De 21 variëteiten die het labo ontwikkelde en resistent zijn tegen schimmelziekten - deze wereldwijd verspreide ziekten deden de afgelopen jaren de bananenproductie dalen met 30 tot 50 procent, en dit vooral bij kleine boeren - werden bekomen na meer dan 10 jaar onderzoek via klassieke veredelingstechnieken. Na testen door de lokale bevolking werden 14 variëteiten uitgekozen die te Leuven via een snelle vermenigvuldigingstechniek geteeld worden.
Het project, waarbij samengewerkt wordt met lokale partners en ngo's, loopt momenteel al in 459 dorpen. Het bereikt 40.000 families die samen tot dusver al 480.000 plantjes hebben uitgezet. Tegen het einde van het project zullen in een gebied zo groot als België 1,2 miljoen planten verdeeld zijn. De onderzoekers willen nu door middel van genetische manipulatie nieuwe variëteiten telen.
Nu in het nieuws