Kosmonauten ISS maken tweede ruimtewandeling

Twee kosmonauten van het Internationale Ruimtestation ISS zijn maandagmiddag aan een tweede ruimtewandeling op een dag tijd begonnen, zo heeft de vluchtleiding (TSOUP) bekendgemaakt. Piloot Vladimir Dezhoerov en boordingenieur Mikhaïl Tjoerin begonnen om 13.16 uur Belgische tijd aan een uitje dat in principe vijfeneenhalf uur moet duren. Het duo moet een Japans experiment aan de buitenzijde van het ISS installeren.

BELGA

Het betreft stalen van materialen die bij de bouw van ruimtetuigen zullen worden gebruikt. Bedoeling is na te gaan welke invloed het absolute luchtledige, de kosmische straling en micrometeorieten op die materialen hebben. Ze worden later gerecupereerd. De resultaten van het experimenten zullen van pas komen bij de bouw van de Japanse module voor het ISS.

Het duo moet ook een Russisch apparaat installeren dat de pollutie moet nagaan die de motoren van het complex veroorzaken. Tenslotte moeten zij een reclamebord installeren met het logo van de Amerikaanse fotografiegroep Kodak.

Op 8 oktober waren Dezhoerov en Tjoerin ook al buiten, in wezen om de recente gekoppelde Russische Pirsmodule aan de buitenzijde gebruiksklaar te maken.

Op 5 november stapt Dezhoerov opnieuw uit, dit keer in gezelschap van de Amerikaanse bevelvoerder Frank Culbertson die maandag de activiteiten van zijn collega's vanbinnenuit controleerde. Het drietal vertoeft sinds 12 augustus in het ISS. Begin december komen zij naar huis.

De derde vaste bemanning is ook de eerste die wat tijd heeft voor het uitvoeren van wetenschappelijke experimenten. De eerste fase van de assemblage van het complex is immers voorbij.