Ketnet wint Rode Ballon-prijs

Ketnet heeft het voorbije weekeinde de Rode Ballon-prijs gewonnen. Deze onderscheiding wordt om de vijf jaar uitgereikt door Jekino-Films aan een persoon of een organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de "promotie en de verspreiding van de waardevolle kinder- en jeugdfilm". Dat heeft de VRT bekendgemaakt.

BELGA

De Rode ballon-prijs werd 10 jaar geleden, ter gelegenheid van het 15-jarige bestaan van Jekino-Films, in het leven geroepen. De naam van de prijs werd ontleend aan één van de klassiekers uit de kinderfilmgeschiedenis, namelijk "Le Ballon Rouge" van Albert Lamorisse.

De prijs wordt toegekend aan de jongerenzender "enerzijds omwille van de vernieuwende en verfrissende aanpak die deze zender vanaf de prille start kenmerkt en anderzijds omwille van het specifieke aanbod 'lange speelfilms' dat Ketnet sedert vorig jaar aan de jonge kijkers aanbiedt", zo luidt het juryverslag. "De volgehouden programmering van het 'betere' filmwerk voor kinderen en jongeren is vrijwel enig in Europa. Met deze prijs willen de initiatiefnemers de huidige ploeg van Ketnet bedanken en stimuleren om op deze weg verder te gaan."

Ketnet zendt sinds december van vorig jaar elk zondagochtend een kinder- of jeugdfilm uit. "Dat was een bewuste keuze die paste in een ruimere hertekening van de programmatie, met een aantal nieuwe accenten. Zo wilden we onder meer ook nadrukkelijk Nederlandstaliger worden. Ook die doelstelling wordt mede bereikt door de programmeren van jeugdfilms: vele ervan zijn immers Nederlands gedubt", klinkt het bij de zender.