Ruggiero wil Michel geen hand geven

Print
"Het incident met België is niet gesloten. De brief die ik van minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel kreeg, beantwoordt niet aan de verwachtingen". Dat heeft Italiaans minister van Buitenlandse Zaken Renato Ruggiero woensdag verklaard bij het begin van de Raad Algemene Zaken in Luxemburg.
Op de vraag of hij Michel woensdag de hand zou schudden, antwoordde Ruggiero dat hij dat liever niet zou doen. Volgens diverse diplomatieke indiscreties beantwoordde de brief van Michel niet aan de verwachtingen. De verontschuldigingen waar de Italiaanse diplomatie op rekende, zouden er niet in staan.

Zoals bekend veroorzaakte de nul op tien die Michel aan premier Silvio Berlusconi gaf in het praatprogramma 'L'invité' op RTL-TVI, groot ongenoegen in Rome. Met die kwotering stond Berlusconi immers op dezelfde hoogte als de Taliban. Volgens Michel was die lage score terecht, wegens de onverantwoordelijke uitspraken van de Italiaanse premier over de superioriteit van de Westerse beschaving.
Na een artikel in 'The Wall Street Journal' waar Michel zwaar op de korrel werd genomen, schreef Ruggiero een brief naar Belgisch premier Guy Verhofstadt. Die speelde de brief door aan Michel die gevraagd werd zijn Italiaanse collega te antwoorden. Die brief zou, zo laat de Italiaanse diplomatie nu horen, niet de verwachte verontschuldigingen bevatten. Een bezwarend feit is dat Belgisch vice-premier Laurette Onkelinx vorige zondag in dezelfde tv-uitzending op RTL-TVI recidiveerde. Zij gaf Berlusconi een één en de Taliban een nul.
Nu in het nieuws