Taliban-minister wil dat VS aanval onderbreekt

Print
De minister van buitenlandse zaken van de Taliban, mullah Abdul Wakil Muttawakil, heeft de Verenigde Staten gevraagd de bombardementen op Afghanistan te onderbreken, om de Taliban in de gelegenheid te stellen hun weigering om Osama bin Laden uit te leveren opnieuw te overwegen. Dat is woensdag uit westerse diplomatieke bron vernomen.
Muttawakil, die bekendstaat als een van de gematigdste leden van het Taliban-bewind, heeft Pakistan gevraagd deze boodschap aan de Amerikanen over te brengen. aldus de bron. De minister zou een van de afgelopen dagen in het geheim in Pakistan zijn geweest. Inmiddels zou hij weer terug zijn in Afghanistan.

Vooralsnog zetten de Amerikanen hun aanvallen op Afghanistan voort. Woensdagochtend werden militaire installaties van de Taliban in het noorden en noordoosten van de hoofdstad Kabul gebombardeerd. Het luchtafweergeschut bleef stil, een teken dat de luchtdefensie van de Taliban inmiddels flinke klappen heeft opgelopen. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. In de zuidelijke stad Kandahar zijn volgens de Taliban sinds dinsdagmorgen 47 doden gevallen, onder wie zeven burgers. Zeker zeventig mensen zouden gewond zijn geraakt.
Kort voor het middaguur waren in Kabul wederom bominslagen te horen - drie ten zuiden en twee ten noorden van de stad. In het oosten werd een militaire basis ten zuiden van Jalalabad aangevallen. Ook hier werd geen melding gemaakt van slachtoffers.

In het noorden vochten soldaten van de Taliban woensdag met troepen van de Noordelijke Alliantie die proberen op te rukken naar Mazar-e-Sharif. De oppositie heeft gezegd dat haar troepen nog maar zeven kilometer van het vliegveld van de stad zijn verwijderd. Maar een woordvoerder van de Taliban zei dat hun strijdkrachten "volledig in staat" zijn hen tegen te houden.
Tot de Taliban de stad in 1998 veroverden was Mazar-e-Sharif de basis van de noordelijke strijdkrachten. De stad vormt de spil in het verkeer tussen het oosten en het westen van het land en het bezit ervan zou de oppositie in staat stellen de verspreide gebieden die zij in handen heeft aaneen te sluiten.
In Washington zei marinegeneraal Gregory Newbold, hoofd operaties van de gezamenlijke chefs van staven, dat de Taliban door de Amerikaanse bombardementen militair zo verzwakt zijn dat zij Mazar-e-Sharif waarschijnlijk binnen enkele dagen zullen moeten prijsgeven.

Ook internationale hulporganisaties hebben woensdag om een onderbreking van de aanvallen gevraagd, om de levering van voedselhulp mogelijk te maken. Twee miljoen Afghanen zijn om de winter door te komen afhankelijk van voedselhulp. Een kwart van hen zal als gevolg van sneeuwval onbereikbaar zijn, als de hulp hen half november niet heeft bereikt, aldus de organisaties.
Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft toegegeven dat bij de bombardementen van dinsdag twee pakhuizen van het Rode Kruis aan de rand van Kabul zijn getroffen. Het doelwit van de aanval was een reeks opslagplaatsen waarin wapens van de Taliban werden vermoed, zei het ministerie. Dat enkele daarvan werden gebruikt door het ICRC (Internationale Comité van het Rode Kruis) was bij de Amerikaanse strijdkrachten niet bekend, aldus de verklaring.
Functionarissen van het Rode Kruis zeiden dat de daken van de twee pakhuizen duidelijk waren gemarkeerd met het insigne van de hulporganisatie. Eén medewerker raakte licht gewond.
Hulpverleners in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad maakten melding van plundering bij kantoren van hulporganisaties in Afghanistan. Zo waren er auto's en computers gestolen uit kantoren in Kandahar en Mazar-e-Sharif. Een VN-woordvoerster zei dat de openbare orde in Kandahar snel afbrokkelt.
Nu in het nieuws