Israëlisch minister gedood bij Palestijnse aanslag

Print
De Israëlische minister van toerisme, Rechavam Zeevi, is vanochtend overleden na een moordaanslag. Het Palestijnse Volksfront voor de Bevrijding van Palestina zegt de actie te hebben uitgevoerd als vergelding voor de liquidatie door Israël van zijn leider, Abu Ali Mustafa. Die laatste kwam in augustus om het leven toen Israëlische gevechtshelikopters twee raketten afvuurden op zijn kantoor in Ramallah.
Palestijnse organisaties hebben herhaaldelijk laten weten dat ze aanslagen op Israëlische politieke en militaire leiders zullen uitvoeren als Israël zijn liquidatiepolitiek niet opgeeft. Minister Rechavam Zeevi (75) was leider van de extreem rechtse regeringspartij Nationale Unie. Afgelopen zondag kondigde hij zijn ontslag aan, onder meer uit ontevredenheid met het volgens hem slappe optreden tegen de Palestijnse opstand. Het ontslag zou vanmiddag officieel in gaan. Zeevi werd vanmorgen vroeg opgewacht door twee mannen in de gang van het Hyatt Hotel in Jeruzalem, waar hij de nacht had doorgebracht. Toen hij na het ontbijt uit de eetzaal naar zijn kamer terugkeerde werd hij van korte afstand driemaal in het hoofd en de nek geschoten. Zijn vrouw vond hem hevig bloedend en zonder voelbare polsslag, in de gang. De aanvallers hadden toen al kans gezien te ontkomen. Het Hyatt Hotel ligt op de Scopus berg in het noordoosten van Jeruzalem, omgeven door Arabische wijken en dicht bij de uitvalsweg naar de Palestijnse stad Ramallah. Zeevi werd in allerijl naar het Jeruzalemse Hadassah ziekenhuis gebracht, waar artsen zijn toestand omschreven als zorgwekkend. Enkele uren later overleed hij.
Onmiddellijk na de aanslag zette de politie de omgeving van het Hyatt Hotel af en begon een onderzoek.

Rechavam Zeevi, bijgenaamd 'Ghandi', is een oud-generaal en oorlogsheld, met een niet onomstreden verleden. In Israëls onafhankelijkheidsoorlog van 1948 was hij actief in de Palmach-militie. Hij speelde een heldenrol in zowel de Sinai-campagne van 1956 als in de Zesdaagse Oorlog, elf jaar later. Onmiddellijk na 1967 maakte hij naam met een keihard optreden tegen Palestijnse militanten in de juist bezette gebieden.
In de jaren zeventig verschenen er berichten in de Israëlische pers over dubieuze sociale contacten die Zeevi zou onderhouden met figuren uit de Israëlische onderwereld. Na zijn pensionering als generaal besloot Zeevi van zijn hobby - de bestudering van alles wat te maken heeft met het historische Land Israël - zijn beroep te maken. Hij werd directeur van het in Tel Aviv gevestigde 'Land Israël' museum.
Als politicus is Zeevi vooral bekend geworden door zijn 'transfer-plan.' Hij vindt dat Israël het de Palestijnen zo moeilijk moet maken dat deze 'vrijwillig' naar Arabische landen emigreren. Omdat hij voor dat plan, en andere rechtse ideeën, geen gehoor vond in bestaande partijen richtte hij met een aantal geestverwanten de Nationale Unie op. Die partij werkt sinds de jongste verkiezingen nauw samen met de rechtse immigrantenpartij Israël Beitenu van minister Avigdor Lieberman. Ook Lieberman heeft vandaag de regering de rug toegekeerd.
Nu in het nieuws