Shorttrack: records voor Belgen in Calgary

BRUSSEL -

Op de CODA, een internationale shorttrackwedstrijd te Calgary (Aus), waar niet zozeer geschaatst wordt om een klassement maar wel om een goede tijd te realiseren, verbeterden Wim De Deyne en Pieter Gysel om beurt het Belgisch record over de 500 meter.

BR>

Eerst was het de beurt aan Wim De Deyne om het record op 42"868 te brengen, kort daarna door Pieter Gysel verbeterd tot 42"636. In zijn 2de rit slaagde Wim De Deyne er nogmaals in een betere tijd neer te zetten: 42"234. Beide Belgen voldeden daarmee aan één van de selectienormen voor de komende Olympische Winterspelen.

Simon Van Vossel, blijkbaar niet in zijn dagje, kende op het snelle ijs van Calgary een wel bijzonder slechte start waarbij hij bovendien sterk werd gehinderd. Hij kwam niet verder dan 43"300, wel een verbetering van zijn eigen besttijd over deze afstand, maar niet beneden de gevraagde 43"00. Ook Ward Janssens schaatste 43"300, een verbetering van zijn persoonlijke besttijd met ruim 1 seconde.

Op de aflossingswedstrijd over 5000 meter eindigden onze landgenoten 2de na Canada en verpulverden ze het oude BR met bijna 10 seconden tot 6'56"04.

Volgende week heeft eveneens in Calgary de 3de wedstrijd om de wereldbeker plaats. Tijdens de week van 25 tot 28 oktober gaat in Salt Lake City het Olympisch Kwalificatietoernooi door waaraan per land 2 schaatsers mogen deelnemen. Als de 2 Belgen er in slagen zich bij de eerste 32 van het tornoooi te plaatsen, mag België meteen 2 shorttrackers naar de Olympische Spelen afvaardigen.

Nu in het nieuws