Veel kleinere winststijging voor ING door aanslagen VS

De terreuraanslagen in de Verenigde Staten leiden bij bankverzekeraar ING Groep tot een veel kleinere winststijging dan eerder was voorzien. Het concern liet maandag weten dat de winst per aandeel over 2001 met ongeveer 5 procent zal stijgen. Eerder ging ING nog uit van een stijging van 17 procent.

BELGA

Kort na 11 september raamde ING de schade van de aanslagen voor zijn Amerikaanse verzekeringsdivisie ReliaStar op 50 miljoen euro. Extra claims via contracten voor herverzekering hebben de verliespost fors opgevoerd. ING raamt die nu op 600 miljoen euro. Dat komt overeen met 1 procent van het jaarlijkse premie-inkomen van ING.

Het effect op de winst- en verliesrekening van ING zal voor belastingen 150 miljoen euro bedragen. Na belastingen is dat 100 miljoen euro. Net als bij de vorige raming gaat ING er nu vanuit dat de economische omstandigheden en de financiële markten niet verder verslechteren.

Na de vorige raming heeft de achteruitgang van de marktomstandigheden doorgewerkt in de effectenactiviteiten, beleggingsverzekeringen, vermogensbeheer, beleggingsfondsen en risicokosten, aldus de bankverzekeraar. ING is voorlopig gestopt met het herverzekeren van collectieve ongevallenverzekeringen voor werknemers. De sterke groei van de claims bij ReliaStar kwam van bedrijven die waren gehuisvest op de bovenste etages van het World Trade Center.