Nederlandse vissers houden deel vloot aan de wal

Een groot deel van de Nederlandse kottervissers zal het eerste kwartaal van het komend jaar waarschijnlijk aan wal blijven. De vissers willen de vangst beperken. Zo moet de stand van schol en kabeljauw weer op peil komen. Het is voor het eerst dat de vissers daarvoor zelf maatregelen nemen.

BELGA

De Nederlands Vissersbond en de Federatie van Visserijverenigingen zijn van plan deze maand nog afspraken te maken over de vangstbeperking. Daarna moeten met vissersorganisaties uit andere Europese landen beslissingen worden genomen.

De vissers zijn niet te spreken over de gang van zaken in het recente verleden, toen de Europese Commissie de vangst van schol en kabeljauw in grote delen van de Noordzee gedurende een aantal weken in het voorjaar verbood. Secretaris G. Hiemstra van de NVB noemt dat verbod onzinnig.

In de Vissersbond in Emmeloord en de Federatie in Urk zijn nagenoeg alle kottervissers georganiseerd. Hoe de vangstbeperking er precies gaat uitzien, is nog niet bekend. Een mogelijkheid is dat tweederde van de schepen gedurende de eerste drie maanden van het jaar aan de kant blijft. Ook is het mogelijk de noordelijke en de zuidelijke vloot een aantal weken thuis te houden. Een tussenvorm wordt evenmin uitgesloten.