LBC voert actie bij Argenta in Antwerpen

Met een symbolische actie, waarbij zowel de hoofd- als achteringang van de spaarbank Argenta aan de Belgiëlei in Antwerpen een tijdlang bezet is gehouden, heeft de christelijke bediendenbond (LBC-NVK) maandagmorgen aandacht gevraagd voor het gebrek aan syndicale openheid bij de Antwerpse Spaarbank.

BELGA

"De directie van Argenta weigert elke vorm van overleg met de syndicale delegatie en dat sinds tien jaar," zegt secretaris Elke Maes (LBC-NVK). "Argenta past de rechten van het personeel minimaal toe, maar eist wel een maximum inzet van het personeel zelf. De cao, afgesloten in 1998, is nog steeds niet helemaal toegepast."

"Wij zijn benieuwd wanneer Argenta de 1.600 frank (40 euro) loonsverhoging gaat toestaan. Personeelsleden hebben ook recht op een terugbetaling van 90 procent op hun vervoerskosten met het openbaar vervoer. Maar ook dat doet Argenta nog steeds niet. Glijdende werktijden worden niet aanvaard. De directie voert uurroosters in die niet opgenomen worden in het arbeidsreglement. En dat is niet toegelaten volgens de wet," weet Maes. De vakbond eist van de directie dat ze respect toont voor de personeelsleden. Ook het chanteren van personeel moet ophouden."

De actie maandagmorgen, waarbij zowel de voor- als de achteringang werden afgegrendeld, is even na negen uur afgeblazen. Het personeel -Argenta telt zowat 450 werknemers- kon nadien het gebouw weer binnen en is vervolgens aan het werk gegaan.