'Vier aanslagen buiten VS verijdeld'

Amerikaanse inlichtingendiensten en politieagenten hebben sinds 11 september meegeholpen met het verijdelen van vier bomaanslagen buiten de Verenigde Staten, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat los georganiseerde terreurcellen nieuwe aanslagen beramen.

APNED

De afgelopen maand zijn in een tiental landen 225 personen opgepakt van wie wordt vermoed dat zij aanslagen beraamden of daar zijdelings bij betrokken waren, meldden de Amerikaanse zegslieden. Er komen bij de autoriteiten steeds meer en geloofwaardiger meldingen binnen over op handen zijnde aanslagen op Amerikaanse belangen, verklaarden de zegslieden.

De FBI gaat ervan uit dat in de Verenigde Staten, Europa en het Midden-Oosten mensen bezig zijn terreurdaden voor te bereiden. De vier aanslagen die konden worden verijdeld, golden de Amerikaanse ambassade in Parijs, een Amerikaans gebouw in Turkije, ambassadegebouwen in Jemen en een NAVO-gebouw in Brussel.

Gevraagd naar de omvang van de dreiging vergeleek één bron de situatie met die van voor de millenniumwisseling, toen de CIA en andere inlichtingendiensten vijf tot vijftien samenzweringen op het spoor kwamen. Onder de doelen waarop destijds aanslagen zouden zijn beraamd waren een hotel in Jordanië en het vliegveld van Los Angeles. Er werden toen in verscheidene landen aanhangers van Bin Laden gearresteerd.

In Jemen wordt gezocht naar een tiental Arabieren die sinds 11 september vanuit Afghanistan het land zijn binnengekomen en die vermoedelijk banden onderhouden met Osama bin Ladens al-Qaidanetwerk.

De Amerikaanse minister van justitie John Ashcroft zei zondag dat de FBI nog steeds op zoek is naar ongeveer 190 personen die betrokken zouden zijn bij samenzweringen of daar informatie over hebben.

Volgens de zegslieden lijkt er nu sprake te zijn van een los georganiseerd netwerk van terreurcellen, waarin onder meer Algerijnen en Afghanen actief zijn. Zij zijn verenigd in hun bewondering voor Bin Laden en scharen zich achter diens oproep voor aanslagen op Amerikaanse doelen. Er zijn echter geen bewijzen voor een groot, achterliggend terreurplan.

Sommige cellen zijn opgeleid door of hebben hulp ontvangen van al-Qaida. Bij andere is uit financiële transacties en boodschappen gebleken dat zij banden onderhouden met Bin Laden.

Van mei tot en met juli werd ook al gevreesd voor een golf terreurdaden tegen Amerikaanse belangen door aanhangers van Bin Laden. In die periode konden aanslagen worden verijdeld op Amerikaanse ambassades in Jemen en Frankrijk, alsmede op een doel in Turkije, zo zei een bron.

De FBI is op zoek naar een Saudische piloot die in augustus twee vliegtuigen van een klein vliegveld in Tennessee kocht dat niet ver is gelegen van Fort Campbell (Kentucky), waar Amerikaanse elitetroepen zijn gelegerd. De man, Khaled Alzeedi, verliet de staat kort voor de zelfmoordaanslagen. Zijn naam komt voor op een lijst van personen die de FBI wil horen, hoewel geen direct verband lijkt te bestaan met de aanslagen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington