Hamas-lid gedood bij autobomexplosie in Nablus

Een lid van de Palestijnse Hamas-beweging is maandag omgekomen toen de auto waar hij langs liep explodeerde. De explosie voltrok zich in een straat in de Westoever-stad Nablus, zei de Palestijnse politie. De 32-jarige Ahmed Marshoud liep naar zijn kantoor in het gebouw van een Palestijns ministerie, toen de auto, vermoedelijk vanaf een afstand, tot ontploffing werd gebracht.

APNED

Zondagochtend werd Abed-Rahman Hamad, die door Israël werd beschouwd als de organisator van de bloedige aanslag op een discotheek in Tel Aviv, op het dak van zijn huis in de Westoever-stad Qalqilya door Israëlische soldaten doodgeschoten.

De Israëlische premier Ariel Sharon verklaarde zondag dat dit soort aanslagen door zullen gaan zolang ze nodig zijn. "Het is niet de eerste, en ook niet de laatste", aldus Sharon. Hamad werd verantwoordelijk gehouden voor de aanslag van 1 juni, die het leven kostte aan 22, merendeels jonge Israëliërs. Volgens de verklaring is Hamad, een regionale leider van de Hamas, ook betrokken geweest bij andere aanslagen in Israël.

Volgens Israël stond Hamad op een lijst die aan de Palestijnse Autoriteit is gegeven met de namen van aan te houden militanten. Hamad is volgens Israël enige tijd geleden inderdaad aangehouden door de Palestijnse Autoriteit, maar een maand geleden weer vrijgelaten.

Volgens Palestijnse zegslieden heeft Marshoud enige jaren in Israël achter de tralies gezeten wegens niet nader omschreven "inbreuken op Israëls veiligheid".