Filipijnse extremisten dreigen gijzelaars te doden

Een leider van de Filipijnse moslimextremistische organisatie Abu Sayyaf heeft maandag gedreigd een Amerikaans echtpaar te onthoofden als het leger niet stopt met een offensief tegen de groepering.

APNED

Abu Sabaya, een leider van Abu Sayyaf, zei dat hij het missionarissenechtpaar Martin en Gracia Burnham zal ombrengen vóór een gepland bezoek van president Gloria Mascapagal Arroyo aan de Amerikaanse president George Bush. "Het zou erg pijnlijk zijn als president Arroyo naar de Verenigde Staten zou gaan met de lichamen van Martin en Gracia", vertelde Sabaya per telefoon aan een radiostation.

Het Amerikaanse stel en een andere Amerikaan, Guillermo Sobero, werden 27 mei samen met zeventien Filipijnen uit een vakantieoord naar het eiland Basilan ontvoerd. De ontvoerders meldden eerder dat zij Sobero onthoofd hadden. De Amerikaanse autoriteiten hebben inmiddels bevestigd dat beenderen die vorige maand werden gevonden aan Sobero behoorden. Zondag slaagde het Filipijnse leger er in vier Filipijnse gijzelaars te bevrijden.

Abu Sayyaf zegt te vechten voor een onafhankelijke moslimstaat in het zuiden van de Filipijnen. De Filipijnse autoriteiten zeggen echter dat de groep bestaat uit bandieten die het louter om het losgeld is te doen.

Fragment data fetching error: Article with ID oid162188 was not found via GraphQL