"Amerika moet eerst Mullah Omar pakken"

De Pakistaanse president Musharraf vindt dat Amerika allereerst de Talibanleider mullah Omar, en niet Osama bin Laden, buiten gevecht moet stellen. "Pak mullah Omar en Osama kan niets meer uitvoeren. Hij zal op de vlucht slaan," zei Musharraf het afgelopen weekeinde.

BELGA

De Pakistaanse leider zei dat in een vraaggesprek vanuit zijn huis met de Amerikaanse krant USA Today en CBS Radio. Musharraf zal zijn advies overbrengen aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell. "Als ik het voor het zeggen had bij deze campagne, zou ik het eerst het zwaartepunt wegnemen."

Colin Powell, die een tweedaags bezoek aan Pakistan en India brengt, zal ook met Musharraf spreken. Volgens de Pakistaan weet zijn land niet precies waar Bin Laden zich bevindt, maar zijn zijn inlichtingendiensten naarstig naar hem op zoek. Daarbij zijn ook plaatselijke stammenleiders van de Pashtun (het volk dat vooral het zuiden van Afghanistan bewoont) en gematigde facties van de Taliban betrokken. "We werken volledig mee met de Verenigde Staten."

De Taliban hebben munitie verborgen in grotten en in de bergen om te voorkomen dat de VS die vindt, zegt Musharraf. Hij voorspelde dat de Taliban een Amerikaanse inzet van grondtroepen niet kunnen weerstaan. "Of de Taliban storten in, of er komt weer een guerrilla-oorlog van tien jaar. En dat laatste moeten we voorkomen." Overigens blijft Pakistan het Talibanbewind officieel erkennen. Talibandiplomaten in Pakistan zijn nog steeds in functie.