Consulaat VS in Melbourne ontruimd vanwege verdachte brief

Het Amerikaanse consulaat in de Australische stad Melbourne is maandag ontruimd nadat een brief was binnengekomen die een verdachte stof bevatte. Onderzoek wees uit dat de brief ongevaarlijk was.

APNED

Een woordvoerder van de consul zei dat alle binnenkomende post verschillende veiligheidscontroles passeert en dat bij een daarvan de aanwezigheid van een geheimzinnige chemische stof was opgemerkt.

Consul-generaal David Lyon zei dat het ging om een dikke envelop die aan een bewaker van het consulaat ter hand was gesteld door een onbekend persoon die zei in "grote haast" te handelen. Lyon zei dat er reden was om aan te nemen dat de brief explosieven bevatte en dat de politie had aangeraden het gebouw voor alle zekerheid te ontruimen. Een politiewoordvoerder verklaarde later dat de brief onschadelijk was gebleken, maar wilde geen nadere bijzonderheden geven.

De miltvuurbesmettingen in de VS hebben in veel landen angst gewekt voor biologische of chemische aanslagen. Het consulaat was niet de enige plek in Australië waar maandag alarm werd geslagen over een dubieuze zending. Onder de andere gebouwen die werden ontruimd waren het kantoor van de krant Herald and Weekly Times, ook in Melbourne, en het belastingkantoor in Canberra.

Later maandag maakte premier John Howard bekend dat bij geen van de gemelde gevallen schadelijke stoffen waren gevonden.