Israëlisch leger trekt zich terug uit Hebron

Het Israëlische leger heeft zich in de nacht van zondag op maandag teruggetrokken uit delen van Hebron op de Westelijke Jordaanoever die het eerder deze maand had bezet. Het leger ruimt het veld voor de Palestijnse politie, zo verklaarden Palestijnse veiligheidsfunctionarissen.

BELGA

De soldaten zouden zijn teruggehaald uit de wijken Abu Sneinah en Wadi al-Harria die formeel onder Palestijns bestuur staan. Op 5 oktober drongen de troepen de gedeelde stad binnen met tanks en pantservoertuigen. Palestijnse schutters hadden kort daarvoor op joden geschoten bij de Tombe van de Patriarchen, een betwiste heilige plaats in het 120.000 inwoners tellende Hebron.

Israëlische militairen troffen in de nachtelijke uren ook voorbereidingen om de blokkade van Ramallah en Jericho op de Westelijke Jordaanoever te beëindigen. Beide steden zijn grotendeels van de buitenwereld afgesneden.

Het terugtrekken van de troepen uit Hebron is het gevolg van een regeringsbeslissing van zaterdag de druk op de Palestijnse Autoriteit te verminderen, nadat de Palestijnen hadden beloofd dat ze hard zouden optreden tegen beschietingen op joodse nederzettingen in Hebron.

Jeruzalem besloot zaterdag de troepen ook terug te trekken omdat het de afgelopen tijd relatief rustig was in het gebied. De Verenigde Staten oefenden druk uit op beide partijen.