Hoger beroep zaak Lockerbie begint maandag

De beroepszaak van de Libiër die in januari werd veroordeeld wegens de Lockerbie-aanslag, begint maandag officieel. Abdul Bassett al-Megrahi moet vandaag verschijnen voor de Schotse rechtbank in Kamp Zeist in Nederland. Op de zitting komen administratieve zaken aan de orde. Het eigenlijke hoger beroep dat de Libiër aantekende, dient vermoedelijk begin 2002.

BELGA

Volgens een woordvoerder van de rechtbank in Kamp Zeist is de zitting van maandag bedoeld om losse eindjes weg te werken voor de zaak daadwerkelijk in behandeling wordt genomen. De gronden waarop de Libiër beroep aantekende tegen zijn veroordeling tot levenslang, zijn nog onbekend en worden maandag niet behandeld.

Advocaten van de man kondigden eerder aan dat ze nieuw bewijsmateriaal willen aanbrengen. De verklaring van een voormalige veiligheidsbeambte van de Londense luchthaven Heathrow over een inbraak in de bagageruimte van luchtvaartmaatschappij PanAm, moet de veroordeelde Al-Megrahi ontlasten.

De inbraak zou zeventien uur voor het vertrek van het toestel van deze Amerikaanse luchtvaartmaatschappij hebben plaatsgevonden. De Boeing was op weg naar New York toen het boven het Schotse Lockerbie explodeerde door een bom. De ramp eiste in totaal 270 levens.

Al-Megrahi, die in Kamp Zeist zijn hoger beroep afwacht, werd eerder door een Schotse rechter op Nederlandse bodem tot levenslang veroordeeld. In zijn zaak werd steeds gesteld dat de Libiër de bom in Malta aan boord van een toestel smokkelde. De nieuwe verklaring van de Brit impliceert dat de bom ook door anderen 'geleverd' kan zijn via een inbraak in de bagageruimte op de luchthaven in Londen.