Oppositie wint Argentijnse verkiezingen

De oppositie in Argentinië heeft de tussentijdse parlementsverkiezingen gewonnen. Dat blijkt uit de eerste prognoses na het sluiten van de stembureaus. De Peronisten zullen zowel in de Kamer als de Senaat de grootste worden, zo meldde de BBC.

BELGA

De stembusgang voor de helft van de zetels in de Argentijnse Kamer en alle senaatszetels werd vooral gekenmerkt door een bedroevend lage opkomst. Nooit eerder namen zo weinig mensen in het Zuid-Amerikaanse land de moeite hun voorkeur uit te spreken. Ongeveer 30 procent van het electoraat bleef ondanks de stemplicht naar verluidt thuis.

Ook het aantal ongeldige stembiljetten lijkt nieuwe hoogten te hebben bereikt in het land, dat in een zware economische crisis verkeert. Op landelijk niveau zou 20 procent van de formulieren niet of niet correct zijn ingevuld.

Van de uitgebrachte stemmen in de hoofdstad voor de senaatszetel Buenos Aires zou volgens peilingen zelfs 29 procent van de ingeleverde formulieren niet zijn ingevuld. Daaruit blijkt volgens de waarnemers de ontgoocheling onder Argentijnen over alle politieke partijen.

Ondanks de winst van de Peronisten onder aanvoering van Eduardo Duhalde krijgt vermoedelijk geen enkele partij de absolute meerderheid in de Kamer of Senaat. Volgens peilingen kon de centrum-linkse regering de meerderheid in het parlement verliezen.