In totaal al twaalf miltvuurgevallen in VS

In de Verenigde Staten zijn tot dusver twaalf personen met miltvuur besmet geraakt of in aanraking geweest, hebben de autoriteiten zondag bekendgemaakt.

APNED

Drie nieuwe gevallen in New York betreffen een politieman en twee laboranten van de gemeentelijke gezondheidsdienst die onderzoek deden naar een besmettingsgeval bij de televisieomroep NBC. De drie verkeren volgens burgemeester Rudolph Giuliani niet in gevaar.

Ook NBC-medewerkster Erin O'Connor zal naar verwachting herstellen. Zij is assistente van presentator Tom Brokaw en liep de besmetting waarschijnlijk op door een brief die vanuit Trenton in New Jersey naar Brokaw was verstuurd. Het poststempel was 18 september, een week na de terreuraanslagen in New York en Washington.

Eerder kostte een miltvuurbesmetting het leven aan een journalist in Florida. Zeven van diens collega's zijn eveneens met de bacterie in aanraking geweest. Zij zijn behandeld met antibiotica en zijn tot dusver niet ziek geworden. Komende week wordt de uitslag bekend van bloedonderzoek dat bij meer dan 300 medewerkers van uitgeverij American Media Inc. is verricht.

In Reno in Nevada zijn vijf medewerkers van Microsoft en een gezinslid op miltvuur getest. Zij waren in aanraking geweest met een brief uit Maleisië waarin de bacterie werd aangetroffen. Van vier van de zes personen is de test negatief uitgevallen; de testuitslag van de twee anderen wordt spoedig verwacht.

Hoewel een verband met de aanslagen allerminst vaststaat, noemde minister van volksgezondheid en maatschappelijk werk Tommy Thompson de miltvuurbesmettingen "een daad van terrorisme". Als geruststelling aan het publiek zei hij dat de autoriteiten voldoende antibiotica in voorraad hebben om twee miljoen mensen gedurende zestig dagen te behandelen.