Belgisch correspondent Al Jazeera opgepakt

De correspondent in Brussel van de Arabische televisiezender

Al Jazeera

heeft in de nacht van zondag op maandag met zijn mobilifoon aan de nieuwszender gemeld dat hij op de luchthaven van Genève opgepakt is. Een woordvoerder van de Zwitserse politie bevestigde de aanhouding, zonder meer uitleg te geven.

BELGA

"De toegang tot het grondgebied is me zonder opgave van enige reden geweigerd", zei Ahmed Kamel in een gesprek met Al Jazeera dat rechtstreeks uitgezonden werd. De journalist, die de Belgische nationaliteit bezit en met een Belgisch paspoort reisde, moest zich naar eigen zeggen op de luchthaven uitkleden en werd er in een cel opgesloten.

De journalist wou in Genève verslag uitbrengen van de werkzaamheden van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Hij reisde al meermaals naar Zwitserland en wist niet waarom hij nu opgepakt werd. "Misschien is het omdat ik Ahmed heet of omdat ik voor Al Jazeera werk."

De zender, die in de Golf-staat Qatar zijn hoofdkwartier heeft, is momenteel het enige buitenlandse televisiestation dat nog een permanente correspondent in de Afghaanse hoofdstad Kaboel heeft. De zender kreeg de voorbije dagen kritiek omdat hij video's met verklaringen van de terreurorganisatie Al Qaeda uitgezonden had. Enkele Westerse media verweten Al Jazeera de spreekbuis van Osama bin Laden te zijn.