Pakistan weerhoudt VS van aanval op frontlinies van Taliban

Pakistan heeft er bij de Verenigde Staten op aangedrongen de frontlinies van de Afghaanse Taliban nog niet aan te vallen om te verhinderen dat de troepen van de Noordelijke Alliantie ongehinderd kunnen doorstoten naar de hoofdstad KabOEl. Dat heeft de Pakistaanse minister van buitenlandse zaken Abdul Sattar zondag tegen het Amerikaanse televisiestation ABC gezegd.

APNED

BR> Pakistan wil eerst dat er een brede Afghaanse coalitie wordt gevormd, waarbij de vroegere koning Mohammed Zaher Shah als overgangsleider kan fungeren. Diens bewind lijkt, achteraf gezien, een gouden tijdperk voor Afghanistan te zijn geweest, zei Sattar. "Wij hebben niets tegen de Noordelijke Alliantie", zei Sattar, maar "er moet een evenwicht zijn, namelijk dat de etnische gemeenschappen in de toekomstige regering vertegenwoordigd zijn." Van de alliantie maken verschillende etnische minderheden deel uit, terwijl de Taliban overwegend uit Pashtun bestaan, de grootste etnische groep in Afghanistan.

Sattar zei dat het "in wezen waar is", dat Pakistan heeft aangedrongen op terughoudendheid van de kant van de Verenigde Staten bij eventuele acties waar de Noordelijke Alliantie van zou kunnen profiteren om Kabul in te nemen. "Indien de etnische minderheidsgroep uit het noordoosten zou kunnen oprukken naar het zuiden om Kabul in te nemen, zou dat een reeds explosieve situatie verder destabiliseren", zei Sattar.

De Pakistaanse diplomaat zei dat er na de Taliban een voorlopige eenheidsregering moet komen in Afghanistan, zo nodig ondersteund door veiligheidstroepen van de Verenigde Naties. Bepaalde leden van de Taliban zouden in die overgangsregering kunnen worden opgenomen, maar er zou geen plaats meer moeten zijn voor "degenen die dit leed over het Afghaanse volk hebben afgeroepen door hun beleid te verpanden aan een handvol buitenlandse outlaws". De Pakistaanse minister doelde klaarblijkelijk op de grote invloed die Osama bin Laden en andere Arabische extremisten op het beleid van de Taliban uitoefenen.