Treinstaking legt regio Brussel lam

Het treinverkeer in de regio van Brussel ligt maandagochtend volledig lam. Door een staking van het ACOD en ACV-Transport rijden er sinds zondagavond geen treinen. De situatie blijft waarschijnlijk zo tot maandag 22 uur. De stoptrein tussen Leuven en Brussel rijdt normaal, maar stopt in Zaventem.

BELGA

In de seinhuizen in de Brusselse regio staan er maandagochtend ook stakingspiketten zodat werkwillig personeel niet aan de slag kan, zegt NMBS-woordvoerster Leen Uytterhoeven.

De treinen naar Brussel vanuit de andere provincies rijden tot Leuven, Vilvoorde, Denderleeuw en Opwijk en tot Ottignies, Eigenbrakel, Tubeke en Edingen.

In de andere Vlaamse provincies is er voorlopig gewoon spoorverkeer. Er worden wel al enkele vertragingen gemeld in de provincies Oost- en West-Vlaanderen. In Hasselt zijn er opmerkelijk minder reizigers en staat de telefoon van de dienst inlichtingen roodgloeiend.

De verbindingen tussen de Oost-Vlaamse stations, zoals op de trajecten Gent-Wetteren-Aalst-Denderleeuw en Gent-Aalst-Denderleeuw ondervinden geen hinder van de acties in Brussel. In en rond het station werden geen acties of ongeregeldheden gesignaleerd: iedereen die op zijn post hoort te zijn, is aan het werk.

Ook in West-Vlaanderen heeft de staking bij het NMBS-personeel gevolgen. Zo zijn alle treinen vanuit Kortrijk beperkt tot Denderleeuw. Een groot aantal piekuurtreinen zijn afgeschaft, anderen rijden dan weer enkel tot Gent. Op een aantal andere verbindingen, waaronder die vanuit Brussel naar Poperinge zit vertraging. In de stations van Brugge en Oostende wordt de telefoon van de dienst reizigersinfo niet beantwoord.

De Thalys Brussel-Parijs rijdt niet, de verbinding Nederland-Parijs wordt omgeleid via Gent, die van Duitsland-Parijs via Namen. Bij de federale politie werd rond 6.15 uur vernomen dat het al heel druk was op de autowegen naar Brussel. Zo stond het verkeer op de E40 vanuit Oostende al stil in Aalst. Op de A2 in Aarschot was er sterk vertraagd verkeer. Op de E40 vanuit Luik was het heel druk, aldus hoofdinspecteur Lefevre van de federale politie.