"Parket onderzoekt brandende berg ijzervijlsel in Willebroek"

De Antwerpse Milieu Inspectie dient klacht in tegen Michel Craenhals, exploitant van het bedrijf Belgian Scrap Terminals (BST). Op de BST-werf brandt al acht dagen een vijftien meter hoge hoop ijzervijlsel. Craenhals besliste het ijzervijlsel te blussen met water, hoewel de brandweer dat had verboden. De exploitant "wilde zijn ijzervijlsel niet blussen met zand, omdat het dan niet meer te verkopen is."

BELGA

BST ligt tussen de Boomsesteenweg en het Zeekanaal Brussel-Schelde in Willebroek. De burgemeester van Willebroek, Elsie De Wachter, roept gezinnen aan de Boomsesteenweg in de omgeving van het bedrijf op om maandag hun ramen en deuren te sluiten. Rook, afkomstig van de brandende hoop ijzervijlsel, waait immers in hun richting.

Volgens de burgemeester is die rook niet giftig, "enkel vervelend. Bovendien houden we goed in de gaten hoe de wind staat." Volgens Milieu-inspecteur Michael Allison is op bepaalde momenten mogelijk dioxine vrijgekomen. Michel Craenhals is te ver gegaan, zegt Allison. "We stellen een pv op en spelen die door naar het parket. De exploitant overtreedt niet voor de eerste keer de milieuvoorschriften." Inmiddels is ongeveer de helft van de 10.000 ton ofwel opgebrand ofwel uiteengetrokken en met zand overstrooid. Dat laatste was volgens de brandweer acht dagen terug de te volgen procedure. Maandag komt het VITO van Mol aanvullende metingen van de rookpluim doen. Dagelijks komen milieu-ambtenaar en -inspecteur de zaak controleren. Gevraagd naar commentaar, zegt de burgemeester "eerst wel begrip te hebben voor Craenhals' economische overwegingen.".