Betoging voor meer daklozenopvang

Een kleine tweehonderd manifestanten hielden zondag tussen 18.30 en 19.30 uur een vreedzame fakkeltocht van Berchem Station naar Sint-Jansvliet in Antwerpen. Inzet was, in het kader van de Internationale dag van verzet tegen armoede en uitsluiting, de dagelijkse (harde) realiteit van Antwerpse daklozen aan te klagen. Na de fakkeltocht werd aan Sint-Jansvliet gefeest en gratis soep bedeeld.

BELGA

Organisator van de fakkeltocht is Danny Vermoens van het Daklozen Aktie Komitee (DAK). Vermoens: "De concrete aanleiding voor deze tocht is het alsmaar meer opvallende tekort aan zowel dag- als nachtopvang. Met de winter voor de deur wordt dat tekort echt pijnlijk."

De fakkeltocht moet helpen bewustmaken dat ook in het centrum van Antwerpen veel mensen op straat leven. "Het gaat om de meest uiteenlopende groep", aldus nog Vermoens. "Je hebt daklozen, generatiearmen, mensen met financiële problemen en/of trauma's, druggebruikers, illegalen enzovoort."

Zondag was het voor hen alvast een beetje feest. Na de fakkeltocht wachtte hen immers veertig liter gratis soep. Ook waren er gratis optredens gepland. De feestelijkheden duurden tot 22.30 uur.