Filipijnse leger bevrijdt vier gijzelaars Abu Sayyaf

Het Filipijnse leger heeft zondag vier Filipijnse burgers bevrijd die in de jungle van het zuidelijke eiland Basilan door de extremistische moslimorganisatie Abu Sayyaf werden gegijzeld. Het leger hoopt nu spoedig het twaalftal resterende gijzelaars te bevrijden, onder wie een Amerikaans echtpaar.

APNED

De vier gijzelaars wisten te ontsnappen toen het leger de ontvoerders in het dorp Lumbang op de hielen zat. Een van de bevrijde gijzelaars, Joel Guillo, zei de twee Amerikanen zondagochtend voor het laatst te hebben gezien. De handen van de man waren bijna steeds geboeid, terwijl zijn vrouw 's nachts vaak moest huilen. De Amerikanen zijn sterk vermagerd en worden voortdurend bewaakt, zei Guillo.

Het Amerikaanse stel en een andere Amerikaan, Guillermo Sobero, werden 27 mei samen met zeventien Filipijnen uit een vakantieoord naar Basilan ontvoerd. De ontvoerders meldden eerder dat zij Sobero onthoofd hadden. De Amerikaanse autoriteiten hebben inmiddels bevestigd dat beenderen die vorige maand werden gevonden aan Sobero behoorden.

De groep Abu Sayyaf zegt te vechten voor een onafhankelijke moslimstaat in het zuiden van de Filipijnen. De Filipijnse autoriteiten zeggen echter dat de groep bestaat uit bandieten die het louter om het losgeld is te doen.