Moord Hamas-lid klap voor vredesproces

Print
Israël heeft na een onderbreking van zes weken weer een "liquidatie" uitgevoerd. Een prominent lid van de islamitische verzetsorganisatie Hamas werd zondag door sluipschutters doodgeschoten. Een dag eerder besloot Israël de blokkades van de Palestijnse gebieden te versoepelen.
BR> De 35-jarige Abdel Rahmad Hamad werd zondag doodgeschoten toen hij op het dak van zijn huis stond, in Qalqilya op de Westelijke Jordaanoever. Een woordvoerder van het Israëlische leger bevestigde de moord. In een verklaring van premier Ariel Sharon stond dat Hamad verantwoordelijk was voor het laten uitvoeren van een zelfmoordaanslag in Tel Aviv, waarbij in juni 22 mensen werden gedood.

De moord komt op een gevoelig moment. Washington heeft beide partijen in het Midden-Oosten onder druk gezet het conflict bij te leggen. Begin deze maand bevestigden de VS het recht van de Palestijnen op een eigen staat. Washington hoopt zo de Arabische wereld te winnen voor de steun tegen het terrorisme.
Hamas heeft gedreigd de moord op Hamad te zullen vergelden. De beweging voerde de afgelopen weken verscheidene aanslagen uit op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, in weerwil van het staakt-het-vuren dat Israël en Palestijnen vorige maand ondertekenden. Hamas erkent dit bestand niet.

.

Nu in het nieuws