Journalisten bezoeken Afghaans dorp

Print
De inwoners van het Afghaanse dorpje Khoroem in het oosten van het land, hebben zondag journalisten verteld over de bombardementen die afgelopen week hun woonplaats hebben getroffen. Volgens hen zijn ongeveer tweehonderd mensen door de aanvallen om het leven gekomen. 'Ik heb mijn vier dochters, mijn zoon en mijn vrouw bij deze aanval verloren', aldus een boer die op het moment van de raids woensdag niet in zijn huis was. Volgens een andere dorpsbewoner zijn reddingswerkers nog steeds op zoek naar stoffelijke overschotten die onder het puin liggen.
De inwoners schatten het totaal aantal doden op 180 tot 230.
'Waarom vallen de Amerikanen de onschuldigen aan', aldus een verontwaardigde bewoner. 'Ik ben mijn allernaasten kwijtgeraakt. Waarom zijn zij gedood? "Wat hebben ze misdaan?', aldus een ander.
De journalisten konden zien hoe tientallen huizen door de bombardementen zijn verwoest. Ongeveer vijftig woningen waarin zo'n tachtig gezinnen leefden, zijn getroffen.
Pakistan gaf zaterdag toestemming aan een groep buitenlandse journalisten om op uitnodiging van de Taliban een rondleiding te maken in het getroffen dorp. Het is het eerste onafhankelijke team journalisten dat over de gevolgen van de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan kan berichten.

.

Nu in het nieuws