Nu ook onrust in Europa over miltvuur

In Brussel zijn voor het eerst 6 verdachte enveloppes met een wit of bruin poeder ontdekt. Ook in andere Europese landen veroorzaakte mogelijke besmetting met miltvuur onrust. De schrik voor bioterreur die er in de VS al inzit, zou dus wel eens kunnen overwaaien naar Europa.

BELGA

Zaterdag werden in ons land 6 enveloppes met een verdacht poeder ontdekt. Ze werden verstuurd naar enkele personen rond Brussel en naar het farmaceutisch instituut. Maar uit de eerste tests door het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat het poeder ongevaarlijk is. Minister van Volksgezondheid Aelvoet waarschuwt dan ook voor paniekreacties inzake bioterreur. Aelvoet raadt wel aan dat wie een verdachte enveloppe krijgt om die in twee afgesloten plastic zakken te steken, handen en armen te wassen en de hulpdiensten te contacteren. De tips van Volksgezondheid zijn ook te vinden op de website

.

Ook in andere landen van Europa veroorzaakte mogelijke besmetting met miltvuur onrust.

In Italië kreeg een paar in Genua vrijdagavond een envelop met wit poeder en een briefje met daarop anthrax. Drie politieagenten en het paar werden uit voorzorg in het ziekenhuis opgenomen. Maar het bleek om een grap te gaan. De grappenmaker meldde zich zaterdag spontaan bij de politie.

In Mainz in het westen van Duitsland werden vier mensen onderzocht nadat ze in contact waren gekomen met een envelop die mogelijk met de miltvuur besmet was. Een bediende van een regionale krant had de envelop geopend.

In Groot-Brittannië werden drie mensen die in gebouwen in de Verenigde Staten werkten waar miltvuur ontdekt werd, in observatie geplaatst. Twee van de drie werkten in het gebouw in Florida waar drie mensen door de miltvuurbacil besmet werden (met één dodelijk slachtoffer). De derde werkte in het Rockefeller Center in New York. Daar werd een werkneemster van de televisiezender NBC met anthrax besmet nadat ze een brief geopend had die naar het hoofdkwartier van de zender in New York gestuurd was. De vrouw wordt met antibiotica behandeld. Zij was het eerste geval van miltvuurbesmetting buiten Florida.

Nu in het nieuws