Van Goolen en De Weert op WK tijdrijden

LISSABON -

Jurgen Van Goolen en Kevin De Weert in de tijdrit voor beloften, en Sharon Vandromme en Kathy Ingels in de tijdrit voor meisjes-juniores komen dinsdag als eerste Belgen in actie op de wereldkampioenschappen op de weg. Vooral Jurgen Van Goolen kan dinsdag dicht eindigen in de Portugese hoofdstad.

Belga

BR>

Van Goolen is fysiek en mentaal weer helemaal in orde. "Vooral mentaal heb ik een moeilijk jaar achter de rug", aldus Van Goolen. "Omdat ik de voorbije winter sukkelde met een ontsteking boven de knieschijf, had ik te weinig basisconditie om aan het seizoen te beginnen. Gelukkig ben ik er nu weer bovenop, dat heeft mijn eindoverwinning in de Triptique des Barrages en mijn vierde plaats in de Ronde van Wilhelm Tell me geleerd. Toch blijft het moeilijk te zeggen wat ik van deze tijdrit moet verwachten. Het is geen wedstrijd voor echte tijdrijders, daarvoor is het circuit met vier beklimmingen, dat we twee keer moeten afleggen te lastig, in die mate dat ik niet eens mijn tijdritfiets ga gebruiken. Een vergelijkingspunt met mijn zevende plaats in het Europese kampioenschap tegen de klok is er niet, maar het zware parcours pleit meer voor mij en voor De Weert dan tegen ons. De echte tijdritbonken zullen er hier niet aan te pas komen."

Eerstejaarsbelofte De Weert mocht vorig jaar niet deelnemen aan de tijdrit omdat Paul Ponnet, toenmalig technisch directeur bij de Belgische Wielrijdersbond, vond dat het niet kon om zowel de tijdrit als wegrit te rijden. Dit jaar acht hij zich weinig kansen toe in de tijdrit. "Vorig jaar als junior kon ik winnen, want ik had in 2000 noch nationaal, noch internationaal een tijdrit verloren, maar mocht ik niet meedoen. Nu heb ik als eerstejaarsbelofte niet de minste kans om de regenboogtrui in de wacht te slepen en nu word ik toch opgesteld. De wereld steekt raar in elkaar." Niet dat De Weert niet zijn uiterste best zal doen voor een behoorlijk resultaat. "Het is een ideaal parcours voor mij. Jammer dat ik nog zo jong ben. Tegen jongens van twee jaar ouder zal ik zeker krachten tekortkomen. Maar goed, ik ga er voor en wil zo dicht mogelijk eindigen."

Bij de meisjes-junioren liggen de verwachtingen heel wat lager. Sharon Vandromme rijdt haar eerste WK op de weg, Kathy Ingels was er vorig jaar in Plouay al bij maar dan enkel in de wegrit. In het tijdrijden heeft alleen Ingels een beetje internationale ervaring. "In de loop van dit seizoen reed ik een klimtijdrit in Frankrijk tegen de elite. Ik werd negentiende op zesenzestig deelnemers. Net als Sharon wacht ik af wat het in deze lastige tijdrit wordt. Eerlijk gezegd verwacht ik veel meer van de wegrit en dat is voor Vandromme ook het geval."