Sterrenstelsel van kort na Big Bang ontdekt

Een team van astronomen uit Amerika, Frankrijk en Nederland heeft een nieuw sterrenstelsel ontdekt. Het gaat om een babystelsel dat relatief kort na de Oerknal ontstaan is en op een afstand van 13,4 miljard lichtjaren van ons staat.

BELGA

"We zien hiermee de bouwstenen van de eerste sterrenstelsels", aldus een van de onderzoekers, astronoom Kuijken van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Uit het babystelsel valt op te maken hoe de eerste generatie sterren zich vormden. "Je kijkt als het ware diep in de tijd terug naar iets wat 13,4 miljard jaar oud is. Het beeld bereikt ons nu pas".

Het stelsel is in grootte slechts een half procent van onze Melkweg, de massa bedraagt een miljoen maal die van de Zon. De ontdekking werd gedaan met behulp van de Hubble-ruimtetelescoop en de tien meter grote Keck-telescoop op Hawaii.

Kuijken verwacht de komende jaren nog meer van deze bouwstenen te ontdekken, omdat steeds geavanceerdere technieken toegepast kunnen worden. In 2009 wordt een nieuwe ruimtetelescoop gelanceerd. De oudere en kleine sterrenstelsels zijn dan waarnemingsobjectieven.

Nu in het nieuws