Eric Antonis moet harder knokken om MAS-miljoenen

De Antwerpse schepen voor Cultuur Eric Antonis juichte iets te vroeg toen hij donderdag een brief ontving van Patrick Dewael die een half miljard frank (12,5 miljoen euro) beloofde voor de bouw van het Museum aan de Stroom. De Vlaamse premier nuanceerde dat er nog andere stedelijke initiatieven in aanmerking komen voor het investeringsgeld.

FRANK HEIRMAN

BR>

Het misverstand berust op een tikfout in de ministeriële brief. Toch stort het project van het Museum aan de Stroom niet opnieuw in. Antonis: "We moeten nu afwachten hoeveel we van de schijf van een half miljard frank in 2002 zullen krijgen. Maar we hebben betere papieren dan bijvoorbeeld Gent en Brugge om een groot deel van het investeringsbedrag binnen te halen. Bovendien komen we ook in 2003, 2004 en 2005 in aanmerking voor een schijf. Alles bij elkaar maken we een goede kans om gespreid over vier jaar een totaal bedrag van 800 miljoen frank (20 miljoen euro) van de Vlaamse gemeenschap te verwerven voor het museum."

Dat betekent dat Antwerpen en de privé-sector de ontbrekende 800 miljoen frank moeten inbrengen. Het MAS dat in een 53 meter hoge toren op het Eilandje komt, is begroot op 1,2 miljard frank (30 miljoen euro) en de renovatie van het omliggende plein en dokken op nog eens 400 miljoen frank (10 miljoen euro). Samen 1,6 miljard of 40 miljoen euro. "Het komt erop aan ons dossier samen keihard te blijven verdedigen", aldus een optimistische schepen voor Cultuur Eric Antonis.