Nieuwe cd Leonard Cohen na 9 jaar

De monnik Leonard Cohen is afgedaald van de berg. Zijn pij heeft hij weer ingeruild voor de hem vertrouwde Armani-snit. Bovendien is er een nieuw album, Ten new songs, de eerste studioplaat van de Canadese bard in negen jaar tijd. Cohen is 'back on Boogie Street'. "De zoektocht is ten einde", vertelt Leonard Cohen (67) begin juli in een Parijs hotel. "Niet omdat ik de antwoorden gevonden heb, maar omdat ik klaar ben met zoeken." De kalme, warm sonore stem klinkt direct vertrouwd.

GPD

BR>

Cohen is lang weggeweest. Hij trok zich na zijn laatste tournee, in 1993, voor onbepaalde tijd terug in de beslotenheid van het Mount Baldy Zen Center, een klooster geleid door de hem bevriende boeddhist Joshua Sasaki Roshi op de top van een berg in Californië. Hij kreeg er zelfs een nieuwe naam: Jikan - hij die zwijgt. Zes jaar lang bleef hij er, hij trad in die tijd slechts sporadisch naar buiten. Een prachtige, inmiddels beroemde foto, van een gelukzalige Leonard Cohen in eenvoudige monnikspij stamt uit die periode. Alsof het om een verlate hoesfoto van zijn lp Death of a ladies man uit 1977 gaat. Want behalve schrijver en vertolker van klassiek geworden liederen als Suzanne, Famous blue raincoat, Bird on a wire en First we take Manhattan was de in Canada geboren bard toch vooral ook beroemd als dief van vele vrouwenharten.

"Ik ken Roshi al ruim dertig jaar", zegt Cohen. "Toen ik het klooster inging, was hij tegen de negentig en ik bijna zestig. Het leek me een goed moment om dichter bij hem te zijn; hem beter te leren kennen in de paar jaren die ons in dit leven nog resten. Roshi is iemand bij wie je je direct thuis voelt. Bij hem in de buurt stopt de geest met tollen. Bovendien heeft hij uitstekende cognac en whisky en ik kan, zoals bekend, een goed glas wel waarderen. Hij heeft alleen niets met rode wijn, terwijl ik een echte wijn-man ben. Roshi houdt het op saké."

"Wat ik er deed? Ik was kok. En chauffeur. En klusjesman. En sneeuwruimer - het centrum ligt boven de sneeuwgrens. Het kloosterleven is veel hectischer dan je denkt. Vergelijk het met een druk ziekenhuis. Een hospitaal voor mensen met een gebroken hart, mensen die zijn vergeten hoe ze moeten lopen, moeten slapen en moeten werken. Je werkt schouder aan schouder met de andere monniken. Er is een Zen-gezegde dat daarover gaat: 'Als kiezelstenen in een zak polijsten de monniken in het klooster elkaar'. De dagen zijn er lang. Om drie uur 's ochtends gaat de wekker, soms zelfs eerder. De laatste afwas is om half 11 's avonds. Je slaapt niet meer dan vier uur per nacht. Maar je raakt gewend aan het moe zijn. Je schakelt over op een andere versnelling. Iedere moeder van een jonge baby kan je dat trouwens vertellen."

Op het nieuwe album staan een nummer getiteld Boogie Street, over de terugkeer in de 'gewone wereld'. Cohen: "Boogie Street is het leven van onbeantwoorde verlangens, illusies, nederlagen, werk... alles waarvan je weg wilt maar waaraan je niet kunt ontsnappen. Mijn verblijf op Mt. Baldy kon ook geen geslaagde ontsnapping zijn. Het klooster was hooguit een zijstraatje van Boogie Street, en héél kort zijstraatje. En zoals mijn oude meester zegt: 'Je kunt niet in het Paradijs leven, want in het Paradijs zijn geen restaurants en geen wc's.' Daarvoor moet je toch in Boogie Street zijn."

Dat er na het kloosterleven nog een plaat van hem zou verschijnen, had Cohen zelf ook niet meer verwacht, bekent hij. Het was dat hij Sharon Robinson tegen het lijf liep met wie hij in het verleden wel nummers had geschreven zoals Everybody knows op het succesvolle album I'm your man uit 1988. De samenwerking ging dit keer een stuk verder. Zover zelfs dat Ten new songs eigenlijk net zo zeer een Sharon Robinson-plaat is geworden als een Cohen-plaat. Zij schreef alle muziek, hij 'slechts' de teksten. En het is Robinson die de synthesizer beroert, alle achtergrondpartijen zingt en daarmee vrijwel helemaal in haar eentje zorgt dat deze Cohen-plaat opvallend 'soulful' klinkt. "Zonder Sharon was deze plaat er nooit gekomen", zegt Cohen.

'Ten new songs' (Columbia Records) ligt vanaf 8 oktober in de winkels.