Anti-psychiatrisch mimespel wint Pinokkioprijs

Op het 5de Internationaal Mimefestival voor Vlaanderen 'De Stilte Doorbroken' is zondagavond in Antwerpen de Pinokkioprijs uitgereikt aan Les Elephants Roses. Dit Parijse gezelschap kreeg de onderscheiding voor een anti-psychiatrisch mimespel over drie patiënten die in opstand komen tegen hun dokters en verplegers.

BELGA

BR>

De grappige voorstelling heeft een ernstige ondertoon. De vier acteurs, die onlangs hun klassieke opleiding aan de school van Marcel Marceau voltooiden, trekken niet alleen van leer tegen de overdreven medicalisering in de gezondheidszorg. Zij bekritiseren ook alle vormen van autoritair gedrag.

De Pinokkioprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een beloftevolle theaterproductie, waarin op een originele manier de mimetechnieken worden toegepast. Aan de onderscheiding is een bedrag van 1.000 euro (40.339 frank) verbonden. Bovendien worden de winnaars begeleid bij hun volgende projecten. De jury bestaat uit binnen- en buitenlandse festivalorganisatoren en journalisten.

Aan de wedstrijd namen dit jaar gezelschappen uit Zwitserland, Israël, Frankrijk en België deel. Les Elephants Roses sleepte naast de Pinokkioprijs ook de publieksprijs in de wacht. Omdat enkele minuten voor aanvang van het concours de aanvallen op Afghanistan begonnen, spraken zowel de artiesten als de organisatoren in een kort manifest hun bezorgdheid uit over de internationale politieke ontwikkelingen.

Het Mimefestival duurt nog tot zondag, 14 oktober en wordt dan afgesloten in de Antwerpse Arenbergschouwburg met een performance van de Spaanse zeepbellenkunstenaar Pep Bou. Woensdag, 10 oktober (om 16 uur) wordt in cultureel centrum 't Gasthuis in Aarschot een Europees mimesymposium georganiseerd.