Omroepen hebben lijst van deskundigen paraat

Tijdens belangrijke gebeurtenissen treden zowel bij de commerciële als de openbare omroep in de studio een heleboel specialisten aan om duiding te geven bij de feiten. De media in het algemeen vissen daarbij in verscheidene vijvers en doen beroep op actieve en gewezen politici, militairen, gespecialiseerde journalisten en professoren.

BELGA

BR>

"We hebben uiteraard een heleboel databanken aangelegd waarin per sector specialisten in verwerkt zijn. Die worden onmiddellijk gecontacteerd en we proberen hen dan zo snel mogelijk in de studio te krijgen", legt de VMM-woordvoerder Mark Vanlombeek uit. Ook de VRT heeft een lijst met deskundigen. Diegene die vrij zijn en het snelst in de studio kunnen zijn, komen aan het woord, zegt hoofdredacteur Leo Hellemans.

Volgens Hellemans is het noodzakelijk dat er deskundigen aan bod komen. "Als openbare omroep moeten we wel duiding geven bij de feiten. Maar er zijn ook puur praktische redenen. Vroeger ontbraken de productionele middelen om uren aan een stuk rechtstreeks in de ether te gaan. Nu is het wel mogelijk om urenlange nieuwsuitzendingen te maken en dan is er zeker nood aan meer duiding van specialisten terzake", aldus de hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst.

De Vlaamse universiteiten stellen tijdens de crisis in Afghanistan en de VS geen opvallende stijging vast van de vraag naar professoren voor media-optredens. "Er zijn altijd pieken als er belangrijke gebeurtenissen vooraan in het nieuws staan, zoals bijvoorbeeld de recente problemen bij Sabena en ook bij de uitreiking van de Nobelprijzen", klinkt het bij de persdienst van UFSIA. "We worden over de meest uiteenlopende zaken naar duiding van een professor gevraagd. Afhankelijk van de actualiteit gaat de vraag naar expertise steeds in een bepaalde richting, maar die blijft toch constant", zegt Tom De Smedt, woordvoerder van de Universiteit Gent.

In Gent kan langs twee kanalen contact worden gelegd met professoren, legt De Smedt uit. "Een aantal professoren staat al jaren bekend bij de media als expert en wordt rechtstreeks door hen gecontacteerd. Anderzijds kan het zijn dat we zelf binnen de universiteit uitzoeken wie beschikbaar is om over een bepaald onderwerp te praten". Aan de Vrije Universiteit Brussel, de Katholieke Universiteit Leuven en de Universiteit van Antwerpen is de procedure ongeveer gelijkaardig.