Bonden Alcatel roepen hulp in van sociaal bemiddelaar

De onderhandelingen tussen vakbonden en directie van Alcatel Bell zijn vandaag maandag op niets uitgedraaid. In een gezamenlijke brief vragen de vakbonden (ACV, ABVV, ACLVB) een sociaal bemiddelaar aan. De directie zit wegens de economische situatie met een te beperkt budget om de 277 personeelsleden onder aantrekkelijke voorwaarden te laten afvloeien.

HANS HERMANS

BR>

Vorige week leken de onderhandelingen bij Alcatel Bell de goede richting uit te gaan. De directie leek toen over de 50plus-regeling te willen discussiëren. Maandag echter niet meer. Want na de onderhandelingen spreekt Patrick Elsen van het ABVV opnieuw van een grimmige sfeer. "De voorstellen van de directie stelden minder voor als in het begin", zegt Elsen. "Ze zitten met een budget waar ze niet boven kunnen. De 50plus-regeling en gouden handdruk zijn niet meer ter sprake gekomen."

Binnen de 7 dagen start een sociaal bemiddelaar met de eerste gesprekken. "Het aanvragen van een sociaal bemiddelaar komt vaak voor", reageert woordvoerster Tru Lefevere van Alcatel Bell. "De directie ging dan ook direct akkoord met het voorstel van de vakbonden. Toch werken we verder en zoeken de beide partijen naar oplossingen. Bij de formele meetings zal er nu wel een derde partij aanwezig zijn."

Ondanks het conflict met de directie sturen de bonden niet op acties aan. "Wij vragen om de sociale vrede in de fabrieken te bewaren", zegt Elsen, "maar als er spontaan zaken gebeuren, kan je er niet voor gaan liggen. Bereikt de sociale bemiddelaar niets, dan is het hek natuurlijk van de dam." Ook Lefevere denkt dat acties niet goed zijn voor de sfeer. "Dat de situatie van de werknemers moeilijker wordt, is iets anders. Maar we hebben nooit verteld dat we op korte termijn een oplossing zouden bereiken."