Wall Street kan terugval beperken

De Amerikaanse beurzen noteerden maandag in de vroege handel zwakker na het begin van de militaire aanvallen op Afghanistan. Maar de terugval van de koersen was na een uur handel al heel wat minder. De beleggers maakten zich zorgen om de situatie in Afghanistan en mogelijke nieuwe aanslagen van terroristen.

BELGA

BR>

Daarbovenop zijn er de kopzorgen over de economische conjunctuur op het nieuwe continent. Analisten op Wall Street spreken nu al van een echte recessie. De belabberde conjunctuur drukt de ondernemingswinsten. Bij de start van de handel op Wall Street werd een minuut stilte in acht genomen als eerbetuiging aan de Amerikaanse soldaten die aan de operatie 'Enduring Freedom' deelnemen.

Na een uur beursactiviteit noteerde de Dow Jones Index op 9068,77 punten, dat is 0,56 procent lager. Na sterke verliezen bij het begin krabbelde de Nasdaq-index terug naar 1.605 punten, een status-quo. De S&P 500-index gaf 0,93 pct prijs naar 1.061,38 punten.

In het verliezerskamp zaten de bank- en verzekeringswaarden als Citigroup, AIG en Bank of America. AMR, het moederbedrijf van American Airlines, UAL (de holding van United Airlines), Delta en Northwest Airlines stonden onder druk. Ook de grote technologie-aandelen als Microsoft, IBM en Dell noteerden in de min. Bedrijven uit de defensiesector gingen stevig hoger. Dat was het geval voor Northrop Grumman, General Dynamics, Lockheed Martin en L-3. Sinds de terreuraanvallen van 11 september boekten ze koerswinsten van 30 tot 40 procent. Ook goudtitels, die in crisistijden de nodige zekerheid bieden, waren erg in trek. Energie-aandelen als ExxonMobil, Chevron en BP kregen dan weer klappen ondanks de standvastige prijs van de ruwe olie.