Financiële markten reageren kalm

De Amerikaanse en Britse aanvallen op Afghanistan kwamen niet als een verrassing voor de financiële markten. De Europese beurzen gaven weliswaar terrein prijs, maar volgens de analisten was dat ook niet meer dan normaal na het herstel van afgelopen week. Olie en goud werden iets duurder, maar van paniekaankopen was absoluut geen sprake. Wel verzwakten de dollar en het pond op de internationale valutamarkten. De euro werd iets duurder, maar vooral de Zwitserse frank profiteerde van de vlucht naar veiligheid.

DOMINIEK CLAES

BR>

De Aziatische beurzen moesten maandagmorgen als eersten de schok van de escalatie van het geweld opvangen. Tokio was omwille van een feestdag gesloten, zodat alle aandacht uitging naar Hongkong. Deze beurs sloot ongeveer 3% lager. Later gingen ook in Europa de belangrijkste indices met 2 tot 3% achteruit. De analisten dramatiseerden die terugval echter niet, aangezien de beurskoersen vorige week behoorlijk waren gestegen. Wel kan de onzekerheid over nieuwe militaire acties in de komende dagen op de koersen blijven wegen. Omwille van Columbus-dag draaide Wall Street maandag niet op volle toeren. De obligatiemarkt bleef dicht, maar op de beurs werd er wel degelijk gehandeld.

Banken en verzekeraars hadden maandag een moeilijke dag. De onzekerheid over het zich uitdeinende conflict speelde een rol, maar daarnaast was er het bericht dat Zurich Financial Services de schadeclaims voor de aanslagen op 11 september ziet oplopen van 440 tot 900 miljoen dollar. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verlaagde bovendien de winstvooruitzichten voor de Europese verzekeringsmaatschappijen.