Helft personeel Sabena Cargo zit zonder werk

Sinds vorige week zit ongeveer de helft van het personeel van de vrachtafdeling Sabena Cargo zonder werk. Ongeveer 200 van de 400 werknemers werden verplicht om hun verlof op te nemen. Intussen heeft ook Swisscargo - onderdeel van Swissair - een gerechtelijk akkoord aangevraagd.

LUK DE WILDE

BR>

Swisscargo en Sabena Cargo werkten al een drietal jaar nauw samen. Swisscargo kocht op Sabena-vliegtuigen vrachtruimte die het bedrijf dan zelf verder verkocht. Door de gebeurtenissen van vorige week kwam er einde aan de samenwerking en gaat er nog nauwelijks vracht mee op de vliegtuigen van Sabena. Met als gevolg dat op de vrachtluchthaven Brucargo heel wat werknemers zonder werk zitten.

Intussen hebben Swisscargo en Cargologic, de twee divisies van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij die zich bezighouden met de vrachtafhandeling, maandag een gerechtelijk akkoord aangevraagd. Eerder vorige week kregen SAirGroup, SAirLines, Swissair en Flightlease al een voorlopig gerechtelijk akkoord dat hen beschermt tegen schuldeisers.

De rechtbank moet zich de komende dagen uitspreken over de concordaatsaanvraag. De cargodivisies hebben nog facturen voor "een substantieel bedrag" uitstaan bij de moedermaatschappij. Hun toekomst hangt volledig af van de manier waarop beide geïntegreerd zullen worden in het nieuwe Crossair. Dat zal een deel van de luchtvaartactiviteit van Swissair overnemen. Het aandeel van de vrachtafhandeling is sterk afhankelijk van het aantal langeafstandsvluchten dat Crossair zal uitvoeren.

Swisscargo en Cargologic, actief in respectievelijk de commercialisering en de registratie van de vracht, stellen 1.550 personen tewerk. Afgelopen jaar werd een omzet van 39 miljard frank (970 miljoen euro) gerealiseerd.