Syrië krijgt zetel in VN-Veiligheidsraad

Syrië kan zitting nemen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat is maandag in een eerste stemming door de Algemene Vergadering besloten. Damascus kreeg de steun van 160 van de 177 landen die hun stem uitbrachten. Syrië krijgt de zetel ondanks het feit dat het land door Washington op een lijst van landen is gezet die het terrorisme steunen.

APNED

In de eerste stemming werden net als Syrië ook Guinee, Kameroen en Bulgarije voor een termijn van twee jaar in de raad gekozen. Voor de Latijns-Amerikaanse zetel spande het erom tussen Mexico en de Dominicaanse Republiek. In een tweede stemming kwam Mexico als winnaar uit de bus.

Syrië was de unanieme keuze van de Arabische en Aziatische landen voor de Aziatische zetel in de raad, die tot 1 januari nog wordt bezet door Bangladesh.

Vorig jaar voerden de VS een succesvolle campagne tegen de pogingen van Sudan om een zetel in de raad te bemachtigen. Dit jaar hield Washington bemoeienissen achterwege, ondanks heftig verzet van Israël en een laatste poging van een 38-tal Congresleden om president George Bush ertoe te bewegen zich tegen de Syrische kandidatuur te verzetten.

Cynici menen dat er Bush zoveel aan gelegen was om de door de VS geleide coalitie tegen het terrorisme op de wereld zo hecht mogelijk te krijgen, dat besloten werd een oogje toe te doen in het geval van Syrië en de banden van dat land met allerlei terreurorganisaties. Volgens Israël herbergt Syrië zeker elf terreurorganisaties, waarvan de sjiitische Hezbollah een van de bekendste is.