Doden bij anti-Amerikaanse protesten in Gaza en Quetta

Bij protesten tegen de Amerikaanse en Britse aanvallen op Afghanistan zijn maandag zeker drie doden gevallen: twee in de Palestijnse stad Gaza en één in Pakistan. Een jongen van 13 en een man van 21 werden dodelijk getroffen bij een vuurgevecht tussen studenten van de Islamitische Universiteit in Gaza-stad en de Palestijnse politie. Vijfenveertig mensen raakten gewond, onder wie tien politieagenten.

APNED

BR>

Demonstraties in de Palestijnse gebieden zijn doorgaans gericht tegen Israël. Maandag betoogden de aanhangers van de militante Hamas-beweging echter tegen de Verenigde Staten en vóór de van terrorisme beschuldigde Osama bin Laden. Met charges met de wapenstok, traangassalvo's en waarschuwingsschoten in de lucht verhinderde de politie dat de ongeveer duizendkoppige menigte van de universiteitscampus naar het centrum van Gaza trok. Uiteindelijk wist de politie, die journalisten wegjoeg en verbood om over de aanhankelijkheidsbetuigingen aan Bin Laden te berichten, de studenten terug te drijven, hoewel de onrust in de omgeving van de universiteit voortduurde.

Ook bij een confrontatie tussen anti-Amerikaanse demonstranten en de politie in Quetta in het zuidwesten van Pakistan is maandag een dode gevallen. Nog eens 26 mensen raakten gewond, onder wie twee agenten. Elders in de stad werden een kantoor van de Verenigde Naties, vijf bioscopen en een politiebureau in brand gestoken.