PSV: Erwin Koeman wordt assistent van Gerets

EINDHOVEN -

Assistent-trainer Ernie Brandts van PSV heeft met onmiddellijke ingang zijn functie neergelegd. De oud-speler van o.a. Germinal Ekeren nam dit besluit omdat in de PSV-selectie onvoldoende draagvlak voor hem bestaat. Dat bleek na gesprekken tussen spelers, technische staf en directie. Brandts wordt opgevolgd door Erwin Koeman, nu coach van de invallers.

GPD

De gesprekken werden afgelopen week gehouden naar aanleiding van de slechte prestaties van PSV in de competitie. "De spelers hebben letterlijk gezegd dat coach Erik Gerets veel te weinig steun krijgt van de overige leden van de technische staf", aldus voorzitter Harry van Raaij. Brandts besloot hierop zelf zijn functie neer te leggen. Het contract van Brandts loopt eind dit seizoen af. Hij wilde vrijdag geen reactie geven op zijn besluit. Al eerder werd duidelijk dat Erwin Koeman volgend seizoen als assistent bij het eerste elftal zou worden betrokken. Hij moet op termijn een deel van het veldwerk van Gerets overnemen, zodat de hoofdcoach meer tijd kan vrijmaken voor zaken als scouting en het aankoopbeleid. Door het vertrek van Brandts wordt deze nieuwe werkwijze mogelijk enkele maanden eerder ingevoerd. "Het zal morgen niet meteen anders zijn, maar we werken er hard aan", aldus Van Raaij.

Volgens aanvoerder Mark van Bommel, door zijn collega's naar voren geschoven als enige woordvoerder, waren de PSV'ers helemaal niet uit op een vertrek van Brandts. De assistent koos ervoor zelf zijn functie neer te leggen. "Het is niet prettig dat het op deze manier is gebeurd. Wij wilden dit helemaal niet", aldus Van Bommel. "Wij zoeken de oorzaken voor het falen in eerste instantie bij onszelf. Verder is een aantal kanttekeningen geplaatst, zaken die voor verbetering vatbaar zijn."

In het voorjaar van 1999, toen PSV onder Bobby Robson zelfs Europees voetbal dreigde mis te lopen, moest Brandts al eens Erwin Koeman als tweede assistent naast zich dulden. Koeman (40) werd deze week overvallen door het verzoek van voorzitter Harry van Raaij of hij met onmiddellijke ingang de taken van Ernie Brandts wilde overnemen. Koeman gelooft niet dat het Engels model - met hemzelf als veldtrainer en Gerets als manager - nu op zeer korte termijn wordt ingevoerd. "Erik heeft momenteel zijn handen vol om PSV weer op de rails te krijgen. Ik voorzie niet dat hij dit seizoen al taken gaat delegeren. Daar is hij te ambitieus voor. Als zijn assistent zal ik nu proberen met hem het roer om te gooien. Het is mijn taak om Erik te steunen waar nodig. Maar híj blijft natuurlijk verantwoordelijk."

De ex-prof van FC Groningen, PSV en KV Mechelen was sinds juli 1998 coach van PSV 2. Hij verlengde vorig jaar zijn contract tot medio 2004. Koeman verkoos een langer verblijf in Eindhoven boven een aanbieding van zijn oude club FC Groningen, waar hij hoofdtrainer kon worden.

Nu in het nieuws