FIFA: "Wij buigen niet voor terrorisme"

ZÜRICH -

De FIFA drukte er vrijdag de nadruk op dat het niet buigt voor terrorisme door de beslissende WK-kwalificatiematch in Tel Aviv tussen Israël en Oostenrijk uit te stellen, na de mysterieuze crash van een Russisch vliegtuig dat vertrok vanuit de Israëlische hoofdstad met bestemming Siberië. "We hebben het eerder al gezegd en dat doen we nu nogmaals: wij geven niet toe aan terrorisme", aldus FIFA-woordvoerder Andreas Herren, die antwoordde op kritiek van de Israëlische voetbalbond. "De FIFA stelde de wedstrijd uit omdat het vliegtuig neerstortte, omdat het vliegtuig uit Tel Aviv kwam en omdat het vliegtuig om onbekende redenen crashte. Dit is een nieuwe ontwikkeling in de huidige situatie, die nu nog open ligt", zei Herren.

Bart Vandermierde

FIFA-voorzitter Sepp Blatter besliste om de kwalificatie-interland van zondag uit te stellen na de explosie van een Russisch vliegtuig, dat donderdag in de Zwarte Zee stortte met minstens 76 mensen aan boord. Maar de Israëlische voetbalbond reageerde furieus op de beslissing. "Wij zijn ontgoocheld door deze beslissing en zijn er van overtuigd dat dit geen reden is om de wedstrijd uit te stellen", vond woordvoerder Shaul Eisenberg. "Ook zijn wij ontgoocheld in het gedrag van de FIFA in deze affaire en denken we dat dit de deur openzet om terreur vrij baan te geven".

De spelers

De Israëlische middenvelder Haim Revivo, die voor de Turkse club Fenerbahçe uitkomt, wees met een beschuldigende vinger in de richting van de Oostenrijkers, die de FIFA eerder al aanspoorden om de interland van 7 oktober niet in Tel Aviv te laten plaatsvinden. "Het is duidelijk dat de FIFA onder extreme druk stond van de Oostenrijkers. Zij deden al het mogelijke om deze partij te laten uitstellen. Maar zelfs dan begrijp ik de beslissing niet en denk ik dat dit een precedent kan zijn voor clubs en nationale ploegen om niet af te reizen naar regio's die zij gevaarlijk kunnen vinden", aldus Revivo.

De regering

Ook de Israëlische regering was niet opgetogen met de beslissing van de FIFA. "De Oostenrijkers hebben alles geprobeerd om deze match te boycotten. Dit is een nieuwe poging, die ditmaal wél succesvol lijkt te zijn", stelde Reuven Rivlin, de Israëlische minister van Communicatie. "Wij moeten onmiddellijk ingrijpen. Het lijkt erop dat de beslissing van de FIFA groen licht heeft gegeven aan terroristen. Het is een ernstige aantijging om te beslissen dat Israël niet in staat geacht wordt om een wedstrijd zoals deze te organiseren. Dit is een politiek manoeuver om het voetbal lam te leggen in Israël. Dit is toch geen sport meer? We zouden premiers uit de rest van de wereld hierover moeten inlichten".

De bondscoach

De Israëlische bondscoach Richard Neilson was één van de weinigen die toch wat begrip had voor de situatie. "Ik vond het spijtig dat de wedstrijd niet zou doorgaan, omdat we in vorm zijn en klaar om de Oostenrijkers in de ogen te kijken. Ik beschuldig noch de FIFA noch Oostenrijk, omdat beide partijen een zware verantwoordelijkheid delen. Zij weten misschien dingen die wij niet weten", suste Neilson.

Opluchting

De Oostenrijkse ploeg was blij met de beslissing, maar zei toch dat de FIFA eerder had moeten reageren op de vraag om de wedstrijd te verplaatsen. Oostenrijk had zich wegens veiligheidsoverwegingen eerder al verzet tegen het spelen in Israël. Zij vreesden het continue geweld, zelfmoordaanslagen en mogelijke gevolgen van de terroristische aanvallen van 11 september tegen de Verenigde Staten. De FIFA veegde de Oostenrijkse bezwaren maandag nog van tafel, omdat de Israëlische voetbalbond bijkomende veiligheidswaarborgen had gegeven. Toch besloten 9 Oostenrijkse spelers om dinsdag niet af te reizen naar Israël. Diezelfde dag had de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken de burgers afgeraden om onbelangrijke trips naar het land te maken.

De wedstrijd van zondag zou de beslissing hebben gebracht over welk team zich plaatst voor de barragewedstrijden tegen Turkije. Oostenrijk staat tweede (Spanje is als groepswinnaar al geplaatst voor het WK) met 14 punten, de Israëli's volgen met 11 punten en moésten winnen. Het stadion in Tel Aviv was met 44.000 toeschouwers naar verluidt al uitverkocht. De FIFA wilde nog geen verdere details kwijt, maar zei dat de wedstrijd "redelijk snel" zal worden afgewerkt, omdat in november de barragewedstrijden al beginnen.

Bart Vandermierde

Nu in het nieuws